fredag 28 november 2014

Fina fredag!



Tog en sväng på stan med mamma idag, det var oändligt länge sedan, jättemysigt! 


Lunch på Griffins Steakhouse, kan verkligen rekomenderas. Ett av SPG´s ställen, fräscht, bra mat och massa roliga detaljer, just the way I like it! ;)


En av de godaste burgarna jag ätit på länge. Tack mamma för lunchen!


Hemmalagade fries till med tryffelmayo. Jag har aldrig riktigt förstått det här med tryffel så bytte den till aioli istället, vääldigt bra. ☆ 


Lite lagom proppmätt sådär fortsatte vi en sväng till och sprang på min julaftonsklänning. 
Från Saint Tropez, i svart och vitt så klart.. 


Nästa inköp var årets julklapp till mig själv, från Acne. Det var kärlek vid första ögonkastet!


Är väldigt svag för dragkedjor.. Den här kommer jag älska mycket och länge!

Trevlig helg, nu ropar de att fikat är klart. Jag har det så bra så det är inte klokt.


Kram!

torsdag 27 november 2014

Stress del 1 - Begrepp & Stressorer


Frågan är ju alltså; Vad har vi så himla bråttom till? Och om vi nu har så bråttom jämt, varför påverkar stress vissa av oss till den grad att vi blir sjuka av det? Eller kan det finnas andra orsaker än bråttomstress som gör att man blir utbränd? 

Jag är ingen läkare, ingen terapeut eller expert men jag vill i alla fall dela med mig av min syn på det här med stress i små potioner, i hopp om att kanske kunna hjälpa någon. Du väljer naturligtvis själv om du vill läsa dessa inlägg eller inte, och, du kanske upplever stress annorlunda och är i så fall helt fri att uttrycka din åsikt i saken. 

Jag har funderat mycket fram och tillbaka på varför jag gick in i väggen. Utan att analysera ihjäl det har jag ur ett helikopterperspektiv över själva ämnet försökt att sätta fingret på varför det blev så här. Jag har tagit hjälp av häften jag fått av min terapeut och vet faktiskt inte vem som har skrivit dem men jag har fått hennes tillstånd att använda information från dem. Tack Ellinor!

På 1920-talet definierade Hans Selye stress så här: "en icke specifik kroppslig respons gentemot krav på anpassning, vare sig kraven genererar glädje eller smärta". Det finns ju naturligtvis hur mycket olika händelser som helst som kan framkalla det här, stress. Men man ska nog skilja på begreppen stress och stressor. Stressor är en stimulus, alltså en situation, tanke eller händelse som leder till att situationen tolkas som ett potentiellt krav eller till och med hot. Grejen är att det är helt individuellt hur detta tolkas och hur man bedömer situationen. Det gör ju att det finns inga regler för hur stress påverkar oss, det blir ju som "skräddarsytt" för varje individ.

Några exempel på händelser som leder eller kan leda till stress:

Dödsfall i din närhet
Skilsmässa eller separation
Sjukdom eller ohälsa bland familj/släkt
Graviditet
Pensionering
Sexuella svårigheter
Semester
Ekonomiska svårigheter eller förändringar
Förändringar av arbetsroll

Listan är faktiskt ganska mycket längre men jag tog bara med några. Jag tyckte det var så skönt att få den och läsa, svart på vitt; "Det är inte jag som inbillar mig, det är faktiskt saker som har hänt under detta år som har i mångt och mycket orsakat det här jag känner, det är på riktigt". Det fick mig att lägga ner "det kanske inte är så farligt"-tankarna och bara acceptera att ok, nu är det så här. Kroppen har reagerat åt mig eftersom jag inte själv klarar av att återvända till normalläge. Jag ska förklara.

Stress skapades från början för att öka våra chanser att överleva. Kroppen mobiliserar alla nödvändiga resurser som finns för att ge kroppen den styrka som behövs för fysisk överlevnad. Detta kalla "flight- or fight reaktionen". Den "slås på" av ren reflex och ger två val, fly eller kämpa emot i en hotfull situation. Detta stressystem vilar aldrig, utan aktiveras flera gånger per dygn, oavsett om hotet är verkligt eller inbillat. När systemet drar igång förväntar sig kroppen flykt eller kamp, men eftersom vi sällan behöver fly från vilda djur eller ta itu med hotande fiender, finns det kvar en massa energi kvar i kroppen som inte förbrukas. Eftersom vi inte reagerar med fysisk aktivitet tar det längre tid för kroppen att varva ned. Av den energin som blir kvar "för länge" uppstår stresshormon och andra negativa kroppsliga effekter om man sällan eller aldrig återgår till normalläge. Så hur kan man förhindra att man ständigt aktiverar stressystemet, eller rättare sagt hur kan man se till att man gå ner i normalläge tillräckligt ofta? Träning? Det vet vi ju redan har många positiva effekter. Vila? Likt veden i vår vedstapel på bilden ovan? Dessa vedträn låter sig verkligen inte stressas, höggs i april för att användas nästa vinter. Det kallar jag att ta tid på sig.

Lösningen tror jag är att ta hjälp, till att börja med. Hjälp av folk som kan det här, för oftast är det inte bara en faktor som orsakar att man blir utbränd. Hjälp att reda ut varför man har otroligt höga krav på sig själv eller varför man tror att andra förväntar sig att man ska vara någon slags übermenschen. Eller varför man reagerar på ett visst sätt i kontakten med en specifik typ av personligheter eller varför man förväntar av sig själv att allt ska vara som vanligt, trots att det faktiskt har hänt en hel rad saker som man faktiskt inte kan förvänta av sig själv att bearbeta bara så där.. 

Var snäll mot dig själv, du är värd att må bra, det är väl det du skulle säga till en nära vän..? 

Kram
L


Jag fortsätter en annan dag, med bråttombeteenden.


onsdag 26 november 2014

The creative process in a nutshell..


This pretty much sums it up today. Kanske inte så mycket nummer fyra men definitivt 2:an och 5:an!

Känns det igen?

En VARM kram till dig,

Lena 


Quote: Pinterest

måndag 24 november 2014

5 tidiga julklappar


De har kommit! Dessa stubbar låg på gräsmattan när jag kom hem, åå va glad jag är! 
Det är fem stycken men alla fick inte plats i bild..


När vi köpte vårt hus så hade vi en tomt bredvid oss på ca 1000 kvm som säljarna valde att behålla som investering. Den tomten har vi haft fri tillgång till under dessa två år och glatt skördat rabarber, vinbär, plommon och äpplen. Tomten har sedan sålts till några som nu håller på och ska bygga hus. På tomten stod flera stora träd som de tog ner härom veckan, och jag fick en ide (tack Pinterest) att göra bord av dem. Jag samlade mod några dagar och frågade sen om jag kunde få tre stycken riktigt tjocka. Jag har fått fem!!


Är det inte vackert? För er som har växt upp på landet kanske det inte en någon big deal med en stubbe men jag har verkligen en nyupptäckt kärlek för naturen och vad den står för. Lugnet, ljuset och i det här fallet; årsringar. Är det inte ett helt underbart påfund? Jag får denna till 37 år, utan att zooma.. 

Nu vill jag ju bära i dessa direkt men får vänta på M, kan knappt rubba dem genom att rulla, än mindre lyfta.  I och för sig, pirra kanske jag kan rulla upp dem på..Hmm...Han kommer säkert bli jätteglad över att ha 5 stora stubbar i huset. Ha! I nöd och lust är det sagt! ;)


Är inte den här bilden juvlig? Det finns massor av roligt man kan göra, som den här brickan till exempel, men det jag har siktat in mig på är något som liknar bordet nedan. Man kan ju behålla barken också men är mer sugen på det där trärena. Kanske till och med gå över dem en omgång med järnvitrol? Vi får se.. Stubbebord, kan man kalla dem för det? Ja, det kan man, vi säger så.


 Är det inte supersnyggt?! Å, jag vill sätta igång direkt men jag har en full diskmaskin och tvätt att ta hand om..Så är det med det! Men fortsätta drömma tänker jag göra!

Ha en fin måndagskväll och ta hand om dig.

Kramar,

Lena



Bilder från decor8blog och webecoist.momtastic.com

söndag 23 november 2014

Söndagkväll


Helgerna går så rasande fort! Garderobsfix och socialt häng har varit huvudingredienserna i vår. Vad har det varit i din? Bjuder på en bild från gårdagens middag med vänner. Vi eldade ute i korgarna och drack varm choklad som fördrink, mycket mysigt! Fast man saknar ju lite snö nu förstås..
Vi hade så mycket att prata om att det inte blev mycket bilder alls sen under kvällen, men det är väl bara ett gott tecken tänker jag? Att man tar sig tid att verkligen prata, utan elektonik.

Hoppas du har haft bra helg.

Kram,
L.

lördag 22 november 2014

Garderobsracet


God lördagsmorgon,
Snart blir det upp och laga lite frukost och sakta men säkert börja dagen. Helst hade jag legat kvar här med denna goding men vi får mysigt besök senare idag så jag kan inte hålla mig utan vill komma igång med fixet. Innan det vill jag dela med mig av gårdagens äventyr!


Ikea i kurvan vid öppningstid är inte den upplevelse man kanske tänker att det ska vara en fredag. 
Jag som fortfarande tycker det kan vara jobbigt med mycket folk blev glatt överraskad över hur tomt det var och hur fredagsglad all personal verkade vara. Vi fick superfin service av en ung man (för jag är ju tant vid det här laget) och eftersom vi redan visste lite hur vi ville ha det gick det supersnabbt att peta ihop. En ritning och en himla massa flat packs senare åkte vi hem för att montera.


Här är "garderobsväggen" före.


En lite chic stämpel har de börjat med. Kanske bra. För mig som är Ikeanörd, 
inte speciellt nödvändigt ;) Liten var så klart med och skruvade. Hon pekade på instruktionerna och hade åsikter till M hur det skulle vara. Riktigt mysigt att se de där två greja ihop..


Så fantastiskt mycket plats! M ville ha en annan garderob från början men jag har promotat detta hela tiden och hoppats att det skulle funka..Och ja, vad säger man? En kvinnas list.. ;). Men, inte för att det är Ikea utan för att jag ville ha det lyxigt! Lite som i en affär, med hyllor och stora lådor...och plats, massa plats!


Så där! Garderobsväggen "efter". 


Ha en lugn och skön lördag, nu ska jag gå och tända varenda ljus jag kan hitta för det här novembergråa behöver lysas upp lite!

Kram.

torsdag 20 november 2014

NK´s julskyltning


Vid en snabbsväng förbi NK på vägen till jobbet imorse tänkte jag att ni som inte bor i storstan kanske är nyfikna på hur julskyltningen ser ut..? Skyltsöndagen är ju en klassiker när man bor i Stockholm och jag har för mig att den inte infaller förrns på första advent, men jag kanske har fel.. 
Så här såg det ut i morse i alla fall! (Klicka på bilden för att se den större)
















Natti!

L.


onsdag 19 november 2014

Ett litet blogginlägg och en paus


Hej,

Hoppas din dag är fin. Idag tittade solen fram i Stockholm, det var verkligen välkommet! Passade på att njuta av den på väg hem från jobbet, man vet ju aldrig när den kommer tillbaka..

Har en egentidspaus innan Liten ska hämtas och jag satte mig för att skriva på det där stressinlägget. 
Ja du,  det går så där. Upptäckte att det måste processas klart på insidan innan det vill komma ut! Jaha, jaja, det är väl bara att vänta då. Kreativitet kan man inte påskynda, det måste få komma av sig självt. Man kan hjälpa till, visst, men det där när orden bara rinner ur en måste till mesta del komma av sig självt. Det ska inte stressas. Inte det heller alltså.. Så är det i alla fall för mig.

Medan jag utför denna uthållighetsövning vill jag tipsa om denna smarriga lilla saffranscheescake på bild ovan ur senaste Lantlivtidningen. Lagom söt, lätt att göra (alltid bra) och lite så där smygjulig. Yummy! Tillsammans med höstblandningste från det stora fiina varuhuset, jättegott!


Och så ljuset. Visst är det härligt? Det får man ju ändå säga är något bra med den här mörka perioden. Att man får lov att gå i ide lite. Tjocka tröjor, stickade halsdukar, stoora koppar te och massor masor av tända ljus..

Ha en fin eftermiddag,

Kram,

Lena

tisdag 18 november 2014

En sämre dag & other stories..


Blev inte vidare mycket sömn inatt så kände det väl lite på mig men idag är ingen vidare dag. Så är det ju, det går upp och ner det här livet vi lever. Gick förbi & other stories på vägen hem och försökte shoppa dagen lite bättre. Det hjälpte för en liten stund i all fall..

Handkrämen doftar ljuvligt och jag ser fram emot att testa de båda nagellacken. Innan jag gick ur butiken såg jag att man får 10% rabatt om man lämnar in gamla förpackningar. Bra återvinningstänk, det gjorde mig lite gladare :)

Kram!

Tisdagspepp



Du väljer..

Kärlek,

L.

måndag 17 november 2014

Måndag och spännande saker på gång.


God måndag,

Idag är det så där grått ute så man bara vill stanna i sängen, eller hur? 4 grader och duggregn, ungefär som vintern vid Englands kust.. Mmm...yummy! Fick i alla fall in en promenad med granne + vagn på förmiddagen innan det blev för regnigt. Det var skönt efteråt idag om man säger så..

Te kommer med all säkerhet att sippas i mängder under dagen medan jag grejar med det där jag önskar jag kunde berätta vitt och brett. Får snällt lugna mig lite till tyvärr.. I högtalarna är det julens spellista och jag bara njuuuter av lugnet.

Hoppas du har en bra måndag och kan ta dig tid för en riktigt bra låt, ett tänt ljus, en god lunch eller någon så där lite extra njutstund. För att det är måndag, för att du är du och för att du är värd det helt enkelt!

Kram,
L.

fredag 14 november 2014

Nu längtar jag...


..efter jul. Jag är verkligen inte ensam, i de flesta bloggar jag läser börjar det dyka upp julpyssel, hyacinter, kalenderpyssel och det bara andas längtan. Vad längtar du efter? Är du som jag, drömmer om en vörtbrödsmacka med julskinka och senap? Kanske julmusiken i kyrkorna? Få åka "hem" om du har flyttat till en annan ort? Eller rent av bara vara ledig och få en break från vardagen?

Det jag längtar mest efter näst familjemys är presentandet. Att slå in fina paket och fundera på mottagarens reaktion är något av det bästa som finns. Att göra en annan människa glad. Jag njuter av bara tanken! Här tänkte jag dela med mig av skapandet av årets paketetiketter i papperslera.


Leran kommer från Panduro, du hittar den här, den är gjord på papper och är mjuk och smidig att jobba med. Den är rätt dryg och räcker till många omgångar..så det här är bara början...

Man gör enligt pepparkaksbakmodellen: Kavla, tryck ner formen, ta bort leran runt om, ta bort formen, upp med figuren och lägg den på en bricka att torka över natten. Rätt så väldigt enkelt va?


Det var lite trixigt i början eftersom man inte har något "mjöl" så figurerna fastnade i duken. Vi lärde oss rätt snabbt dock, Liten och jag, att man inte behövde kavla så hårt..


 Ett tips är att använda en gammal vaxduk eller liknande så man inte förstör ytor man är rädd om. Hålet för snöret är gjort med den lilla korken som brukar sitta på suddet på en stiftpenna.
Bokstäverna är stansade med bokstavsstämplar från Granit, dem hittar du här.


Trevlig pysselstund! Och du, de behöver inte bli helt perfekta..gör dem med kärlek, 
det är allt som behövs..

God fredag,

Lena

onsdag 12 november 2014

Jag skulle ju inte..









...men jag kan inte låta bli! Är det inte otroligt snyggt allting?? Tog ju inte med mig kameran men flit.... Men men..Fabrique är ju inte direkt nytt under solen men en onsdag eftermiddag så här med min aldeles egna pingvin kändes verkligen speciellt lyxig. Kunde inte motstå att dela med mig av denna goding till dig.

Vart vi skulle? Vi var på väg till på Kungliga Krigsvetenskapsakademiens högtidssammankomst för att hedra pappa. Han hade slukat blåbärsbullen i ett nafs, helt upp hans gata. Lilla pappa. 

Hoppas du haft en skön onsdagskväll!

Kram





Follow on Bloglovin